måndag 16 april 2012

vårsådden

Första vårturen de tjugofem milen österut. Potatislandet är rensat på de kanske tvåhundra kirskålsskotten som på nytt lirkat sig upp och nu litar vi på att Ingrid Olaussons tips från "Lättskött trädgård på naturligt sätt" för att få någorlunda bukt med kirskålen fungerar: några års potatisodling. Den kirskål som kommer upp får vi äta upp, tänker jag, det ska tydligen vara gott. Här är ett kirskålsrecept som fröken Heldius tipsade om förra året: 

KIRSKåLSSOPPA
5 dl kirskål + kokvatten
1 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk vetemjöl
1 dl grädde
Riven muskotnöt el. kummin
Koka kirskålen, låt rinna av och strimla. Släng kokvattnet. Blanda mjölet med grädden och rör ned det i buljongen tillsammans med kirskålen. Koka ca 10 minuter, krydda.
Härligt att kunna ta till vara på och göra något bra av sånt som många anser vara ogräs.. =)
Då testade jag inte denna soppa, men i år kommer detta recept säkert väl till pass!
Till vänster potatisland/kirskålsland.

Trippen handlade främst om att få de tre stora odlingsbäddarna byggda och fyllda. Erik snickrade dessa skönheter av några av plankorna från det gamla golvet från övervåningen. (Där ligger nu ett kilsågat, obehandlat furugolv på ett icke svajande golv vilket det kommer bilder på längre fram.) Odlingsbäddarna är stora, ca 250X150cm, så här finns gott om plats. Några fröer har redan fått komma i jorden: morot, rädisa, sockerärt, spritärt, ringblomma, dill, persilja, koriander och huvudsallad. De är lite lätt täckta med gräsklipp så att de förhoppningsvis klarar av ett par frostnätter. Jag hoppas de överlever och att vi får se små söta skott när vi kommer dit nästa gång. 

Välordnade rader vårprimörer. 
Hemma väntar frilandstomaterna, gurkorna, squashen, grönkålen och potatisen på att få koma ner i jorden. Paprikorna och körsbärtomaterna ska få plats i krukor längst söderväggen.

Det växer bra i glasrummet.