måndag 11 februari 2013

nytt golv

Det sviktande golvet i sovsalen uppe har stabiliserats med hjälp av två hantverkare från Lignarium Snickeri. Fint och stabilt blev det med de nya kilsågade plankorna.



Sommarens ledighet gav oss inte utrymme att fixa färdigt i rummet, men vi använde det att sova och leka i trots sina skavanker. Kanske kommer vi i sommar lerklina väggen runt murstocken - stockarna där är sneda och håliga. Vi får se vad vi kommer fram till som den bästa lösning.
Arbetet ledde till att även taket i salen nere fick sig ett lyft. 

måndag 4 februari 2013

februari igen

Kanske är det så att det framförallt är våren som kommer vara denna sidas blomningstid. Oerhört tidig vår förvisso, nu är det februari, men solen började skina i förrgår och plötsligt blev jag så sugen på att gräva och förgro, planera projekt och försvinna till skogs.

Titta, ett sådant vackert kirskålsland.

Förra året började jag förgro sakerna på tok för tidigt. Zuccinin började blomma en månad innan jag hade möjlighet att sätta ut den och sedan när den väl kom ut dog den en frostnatt. Eller åts upp. Den var väldigt försvunnen från den ena vårhelgen till den andra. Köpte istället två färdiga plantor hos blomsterhandlaren i Österbymo och kunde sedan skörda flera fina frukter mot slutet av vistelsen. I år tänker jag mig enbart börja med paprika och chili såhär tidigt. Kanske någon perenn, men blommor har jag inte blivit lika sugen på som på ätbart.
Lilly och Einar i grönsakslandet
Det som fungerade bäst i fjol var helt klart det vi direktsådde i odlingslådorna, liksom potatisen som vi satte intill. Potatis åt vi hela sommaren och en bit in i november och då gav vi ändå bort en del. Att göra som vi tänkte förra året: att gräva bort även nästa område kirskål och göra potatisland också där, känns nästan överdrivet. Kanske får kirskålslandet vara; jag tycker om dess doft.

Placeringen av landen visade sig vara optimal i den i lä liggande söderlutningen. Det var fin fart på primörerna redan från start. Salladen kom fort och även mizunakålen tätt följt av söta små morötter och sockerärter. Röd- och gulbetorna växte sig stora och har smakat gott ur sina inläggningar i vinter. Det som uppskattats mest var salladen och morötterna, även om salladen blev lite väl massiv och fick gallras hårt. Alla sorter vi sådde förra året kommer åka i lådorna igen, men rotera ett snäpp enligt växelbrukstanken, förutom mizunakålen som blev överdrivet stor, träig i konsistensen och inte heller särskilt god. Och just det - den drog till sig mängder av bärfisar också!


1: Potatis (igen, så jorden töms på kirskål)
2: Sockerärt, örter, ringblomma
3: Lök, morot, rödbeta, sallad
4: Squash, sallad, dill, gurka


Det fina med att minska på salladen och stryka den typen av kål är att det därmed blir plats för att prova några nya grödor denna säsong. Inte heller tomater kommer att ta plats i år...



Jag tycker verkligen om att odla tomater. Men de kräver sin omsorg och sitt solljus. De kräver också sitt vatten och är man ifrån dem en vecka utan bevattningssystem blir de väldigt sorgsna. En eller annan färdig frukt blev det, både mot bodväggen och i odlingslådan, men jag fortsätter nog att istället drömma om mitt växthus ett tag till innan jag sätter tomatfrön i jorden igen.

Nu ska jag surfa fröer. Hoppas kunna hitta några charmiga små godingar att gro. 

en äppelblomma