måndag 14 november 2011

Odlingssug

I veckan åkte jag och minifamiljen till Sjöarp för att förbereda inför vårens odlingar. Vi hjälptes åt att gräva upp en del av det av kirskål och gräs igenvuxna landet, och vi anlade en rejäl kompost.

Erik gjorde hästjobbet.

För mig har detta lett till ett massivt odlingssug som i sin tur lett till att jag redan nu, i november, börjat planera vårens odlingar. Jag känner mig som en novis i detta, även om jag övat lite på de tidigare jordplättarna som jag besuttit. Men tillsammans med fina svägerskans fina trädgårdstidningar och Meta Strandbergs gamla Odla utan gifter har jag funnit första årets struktur för att kunna bruka vår lilla jordplätt utifrån de principer jag gillar: naturlig odling med jordförbättring genom kompostering, samodling och växelbruk.
Den här snyggingen ska ge oss fyra omgångar kompostjord, är det tänkt.

När det gäller komposten har vi hägnat in den och däri varvat det halvförmultnade avfallet från vår gamla komposthög med det nya ogräset som vi rev bort nu. (Kirskålen vi rev upp lade vi på ett avskilt ställe - vet att det är i princip omöjligt att bli av med ändå, men vill inte uppmuntra det för mycket. Det som kommer upp i vår planerar vi att äta upp!) Vi har också slängt i björklöven från diket och ett lass gödsel och jord med feta maskar. Vi hoppas att det händer något i härligheten!
Landet har delats in i fyra delar, varav ett är det friland vi grävde i helgen och tre är större pallkragar som ännu inte är på plats. Häri ska i år odlas:

1: Potatis (en tidig, en sen), bondbönor och krasse.
2: Lök, morot, rödbeta, rädisa
3: Squash, sallad, dill, gurka
4: Sockerärt, spritärt, ringblomma

Dessa får växa och gro tillsammans efter samodlingsprincipen: de ska tydligen ha en positiv inverkan på varandra och ge en god skörd.



Nästa år växlar de plats med varandra, så att den näringskrävande gurkan och squashen får växa i den jord som baljväxterna tillfört en massa kväve. Rotfrukter vill tydligen istället inte ha så mycket kväve och passar därför bra att odla efter gurkväxterna. Jag tänker att även potatisen ska få vara med i detta växelbruk, och att de ska få ta rotfrukternas plats. Men jag funderar eventuellt på om vi ska gräva ytterligare ett stort friland nästa år (vi har ju utrymme) och köra potatis/vall mellan dessa land.

Efter denna skiss har jag lite problem med tomaten bara; jag vill odla tomat på friland. Jag har läst mig till att tomaten trivs med ärtorna och tvärtom. Men om jag odlar tomaterna tillsammans med ärtorna tar jag bort den effekt som ärtorna har på landet, eftersom tomaterna är mycket näringskrävande. Tomaten borde stå med kålen (säger litteraturen mig, men jag har ingen kål planerad). Vi får se hur det blir. Den kanske får bo i krukor ihop med basilikan?

höstfixpaus

lunchvy

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar